https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon-Yosemite.jpg
In navolging op de lancering van iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma heeft Apple ook zijn iCloud-website bijgewerkt.

Er zijn wijzigingen in het ontwerp en je zult ook een aantal van de nieuwe functies uit de bovengenoemde software-updates terugvinden.

We geven een korte opsomming weer uit de Apple support-pagina.Apple zegt dat de iCloud-startpagina nu aanpasbaar is, met opties om specifieke mappen te selecteren voor Notities, een specifieke mailbox in de Mail-app, favoriete Foto's en meer. Tegels zijn nu interactief dus je kunt dingen doen, zoals een herinnering markeren als voltooid of een e-mail archiveren. Daarnaast zijn er browser-meldingen die kunnen worden ingesteld voor iCloud-apps.

Apple heeft ook Agenda, Contacten, Herinneringen en ...
gisteren 22:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/UytDenOudenDoosch.jpg
We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel, maar soms blikken we ook vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, eens een blik in de geschiedenis te werpen.

Dus, in deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de Apple’s eerste handheld, de Apple Newton.
➜ Uyt Den Ouden Doosch is voor sommigen onder ons een feest der herkenning. Ze zijn eerder gepubliceerd op OneMoreThing. Maar niet iedere MacFreak bezoeker is/was daarmee bekend, dus hier een herhaling.


Ruim 30 jaar geleden (!) geleden, in 1993, bracht Apple de Newton uit. Het was de eerste poging van het bedrijf om een handheld te maken. De N...
gisteren 21:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-Series9-icoon.jpg
Eén van de nieuwe dingen in iOS 17 is NameDrop, waarmee je nog makkelijker contacten met een andere iPhone kan delen, het enige wat je daarvoor nog moet doen is de twee iPhone's tegen elkaar houden. Daarbij kan je kiezen tussen alleen ontvangen, of ook meteen jouw gegevens delen.

Bij de aankondiging van NameDrop tijdens de WWDC werd al verteld dat deze functie ook voor de Apple Watch zal gaan komen, dat moment is nu dichterbij.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone15NameDrop.jpg

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Want in de eerste bèta-versie van watchOS 10.1 - die net is uitgekomen - is deze toevoeging aan...
gisteren 13:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
Heb je recent een film of serie van Apple TV+ afgespeeld en gebeurden daar gekke dingen, wees dan gerust: het ligt niet aan jou! Door een bug bij Apple kunnen bijvoorbeeld de credits voor andere talen als intro weergegeven worden, en stopt een film of aflevering mogelijk ook voordat deze echt afgelopen is.

Het is (nog) niet bekend wat er aan de hand is, en Apple’s eigen Systeemstatus-pagina laat geen problemen zien (maar die loopt wel vaker achter).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleTVPlusTheMorningShow.jpg


Het lijkt nu de enige oplossing om een film of aflevering naar binnen te halen, hoe je dat kan doen vind je op deze p...
gisteren 10:57

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14-Blauw-icoon.jpg
De geruchten over de iPhone SE lijken op een soap, waarbij het thema is of er eigenlijk nu wel of juist niet een 4e generatie gaat komen. In januari van dit jaar werd bijvoorbeeld gemeld dat de plannen voor de SE 4 geschrapt waren, een maand erna juist dat de ontwikkeling weer opgestart zou zijn.

Inmiddels lijken de geruchten wat stabieler te worden, de nieuwe ronde sluit goed aan bij wat er hier op MacFreak al in augustus te lezen was.


De iPhone SE 4 waar ze bij Apple nu mee bezig zouden zijn he...
gisteren 10:27

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
De Doodle op de eigen startpagina laat niets te raden over: Google bestaat 25 jaar. En hoewel men zich bij Google graag op de toekomst zegt te richten, kunnen verjaardagen ook een moment zijn voor zelfreflectie. En, zoals het bedrijf zelf zegt op zijn pagina over uitleg van de 25-jaar-jubileum-doodle:

"Laten we een wandeling door het verleden maken om te zien hoe Google 25 jaar geleden werden geboren... "Door toeval of geluk ontmoetten doctoraalstudenten Sergey Brin en Larry Page elkaar eind jaren 90 in het computerwetenschapsprogramma van Stanford University. Ze ontdekten al snel dat ze dezelfde visie hadden: het World Wide Web toegankelijker maken.

Het tweetal werkte onvermoeibaar vanuit hun studentenkamers aan een prototype voor...
27 september 2023 - 20:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Postscript-logo.jpg
PostScript, de vector-gebaseerde paginabeschrijvingstaal die teruggaat tot Macs in de jaren '80, is aan zijn einde gekomen in macOS Sonoma. Dit is ook terug te vinden in de release-notes: "macOS heeft de functionaliteit voor het converteren van PostScript- en EPS-bestanden naar PDF-indeling verwijderd".

De technologie was ooit revolutionair en hielp bij de ontwikkeling van desktop publishing (DTP), waarin Apple en Adobe allebei een centrale rol speelden.De toelichting in de release-notes van macOS Sonoma zegt hierover het volgende:
Citaat
Als gevolg hiervan retourneert CoreGraphics' CGPSConverter een fout wanneer deze wordt aangeroepen, converteert ImageIO niet langer EPS-bestanden, geeft NSEPSImageRep EPS-bestanden niet weer en accepteert PMPrinterPrintWithF
...
27 september 2023 - 18:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchUltra-Series2-icoon.jpg
Apple heeft een update van watchOS op de servers gezet die onder andere bedoeld is om problemen met widgets in wijzerplaten op te lossen. Maar opvallend genoeg is die alleen voor de Appel Watch Series 9 en de tweede generatie van de Apple Watch Ultra.

De problemen ontstaan tot nu toe vooral bij widgets die iets van de Weer-app moeten weergeven, bij veel mensen is daar niets te zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleWatchUltraWeatherComplicationsBug.jpg


Het resultaat is dan zoals hierboven, inplaats van data zijn er alleen maar een paar lijntjes te zien. Klik je daarop, dan zal in verreweg de meeste gevallen de Weer-app wel gewoon laden en daarna de gevraagde gegevens alsnog laten zien. Maar dat...
27 september 2023 - 17:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Sinds de iPhone in 2007 uitkwam is Google altijd de standaard-zoekmachine geweest. Dat heeft niet alleen te maken met het gemak voor de gebruiker, Apple krijgt per jaar minimaal een paar miljard dollar om Google zo in het zadel te houden.

In de zaak van het ministerie van justitie in de VS tegen Google, waarin gekeken wordt of het bedrijf opgesplitst moet worden, moest ook Eddy Cue getuigen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.EddyCuePratend.jpg


Om te beginnen met het bedrag dat Google jaarlijks aan Apple betaalt: niemand buiten Apple weet precies hoeveel dat is, en omdat gedeeltes van deze rechtszaak achter gesloten deuren afgehandeld worden zal het ook nu hier hoogstwaarschijnlijk niet...
27 september 2023 - 10:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Apple heeft nu de 17.0.2 update voor alle iPhones en iPads die deze versie van het besturingssysteem kunnen draaien op de servers gezet. Net zoals bij de eerdere iOS 17.0.2 update, die alleen voor alle iPhone 15 modellen bedoeld was, gaat het hier om het corrigeren van een bug bij het overzetten van data.

Dit overzetten door een nieuw device naast een al bestaande te houden noemen ze bij Apple Begin direct (in het Engels wordt het Quick Start genoemd).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17.0.2ReleaseNotes.jpg

klik op de afbeeldingen voor een grotere ve
...
27 september 2023 - 09:27
Volgende pagina