Ervaringen en tips opzetten “smart woning”
geplaatst: 15 januari 2020 - 20:47
Ik heb onlangs een HomePod cadeau gekregen. Leuk ding, maar is alleen nog Engelstalig aan te sturen en kan niet veel bijzonders. Ik wil hem dus gaan gebruiken om mijn huis naar de 21e eeuw te tillen.
Als ik ga zoeken op Internet verzuip ik al gauw in diepgaande technische verhandelingen. Hoezo, simpel?

Wat ik niet wil: al mijn verlichting gaan vervangen door Hue lampen. Ik wil de schakelaars/dimmers aan kunnen sturen. Ook denk ik aan het aan/uitzetten van de TV en het regelen van de thermostaat. Verder hoeft nog niet.

Ik kwam de Homey tegen op mijn zoektocht. Dit apparaat kan dit allemaal en is volgens mij ook aan te sturen met de Woning app en (volgens mij) dan ook via Siri, en dus met de HomePod.

Is er iemand die ook dit woud van mogelijkheden is binnen getreden en níet is verdwaald en mij wat tips kan geven?
geplaatst door: Jamo
Jamo
antw: Ervaringen en tips opzetten “smart woning”
reactie #1 geplaatst: 16 januari 2020 - 08:40
Qua verlichting kun je ook somma lampen "slim" maken, door slimme schakelaars te plaatsen. Dat is net omgekeerd dan de peertjes vervangen, en helaas ook wat duurder. Maar op die manier kun je de verlichting zowel met een app als met de wandschakelaar bedienen. Volgens mij heeft Somfy en/of Busch-Jaeger van dat soort speelgoed.

Qua TV is er niet zoveel en zit je snel vast aan een Apple tv of iets dergelijks.

Qua thermostaat heb je legio opties, maar veel is met een abonnement. Zelf ga ik binnenkort een Anna (van Plugwise geloof ik) halen. Deze is Homekit compatibel en heeft geen abonnement, en ziet er alleraardigst uit vind ik. Slimme thermostaat knoppen is dan een logische/mogelijke uitbreiding, maar neem geen Eve Home (van Elgato). Ik hoor alleen maar klachten dat het geen oerdegelijk spul is.

Verder heb je nog een hoop sensoren (raam/deur, beweging, vocht etc.) Die je voor weinig kunt kopen. Denk aan Aqara bijvoorbeeld. Dat is een Chinees merk, maar is ook Homekit compatibel en werkt erg goed... én het kost geen knoop met ca. €12 per sensor.
geplaatst door: Kapotlood