geplaatst door: karel apple
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/USPTO_logo.jpg[/img]Langzaam maar zeker druppelt er meer informatie naar buiten over het verloop van de Nortel veiling.

De veiling begon met een openingsbod van $ 900 miljoen, ingezet door Google en er waren 4 andere partijen: Apple, Intel, een groep onder leiding van RPX en een consortium bestaande uit Ericsson, Microsoft, RIM, Sony en EMC.

De totale veiling heeft 4 dagen in beslag genomen en 20 biedrondes geduurd. De eerste ronde was voor Intel met een bod van $ 1,5 miljard. De RPX groep haakte af na deze eerste ronde en heeft nog aansluiting proberen te zoeken bij een andere bieder, maar dat is niet gelukt.

Google viel op door de ietwat bijzondere bedragen die het geboden heeft. Zo bood Google respectievelijk $ 1.902.160.540, $ 2.614.972.128 en $ 3,141.592.653. Oplettende lezertjes zullen daar een paar bijzondere getallen in herkennen: de constante van Brun, de Meissel-Mertens constante en Pi, wat analisten zich deed afvragen hoe serieus Google deze veiling nam of dat ze alleen maar een spelletje aan het spelen waren.

Op dinsdag stopte de Ericsson groep met bieden en zocht aansluiting bij een andere biedpartner, wat uiteindelijk leidde tot een consortium met Apple.

Woensdag hield Intel het voor gezien en vond aansluiting bij Google zodat in de slotrondes nog maar twee partijen aan het bieden waren. De Google groep bracht nog een bod uit boven de $ 4 miljard, maar stopte na het $ 4,5 miljard bod van de Apple groep.

De onderlinge afspraken binnen de Apple groep zijn nog niet in detail bekend, mogelijk is het een vergelijkbare constructie als bij het H.264 consortium. Wat wel bekend is is dat van de $ 4,5 miljard er 2 voor rekening is van Apple, 1 voor Microsoft + Sony, 1,1 voor RIM en Ericsson en de resterende $400 miljoen voor EMC.

Voor de aanvang van de veiling was Google er van overtuigd dat ze het zouden winnen en dat deze portefeuille van groot strategisch belang was voor Google : "it creates a disincentive for others to sue Google.” Oftewel het was bedoeld om anderen te ontmoedigen Google aan te klagen en munitie te leveren tegen de huidige (45) patentaanklachten die Google aan de broek heeft.

Nu Google niet gewonnen heeft draaien ze hun 'open' riedeltje weer af: "This outcome was disappointing for anyone who believes that open innovation benefits users and promotes creativity and competition."

Dat Google teleurgesteld is, lijkt mij een understatement. Niet zozeer vanwege die 'open innovation', maar meer omdat de patenten niet in handen zijn gekomen van één concurrent, maar van zo'n beetje iedere concurrent die Google op dit moment heeft. En dan ga ik er gemakshalve van uit dat Nokia meelift in het Microsoft aandeel hierin.

Volgens insiders zal Google er overigens alles aan doen om te proberen dat deze deal nog afgeschoten wordt bij de Amerikaanse en Canadese rechtbanken die formeel moeten instemmen met de overdracht.
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 10:27    reactie #1
geplaatst door: ofbroekema
@meneer Karel: mooi geschreven stukje!
Appeltje valt niet ver van de boom...
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 10:40    reactie #2
geplaatst door: karel apple
Dank u  :shakehands:
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 11:08    reactie #3
geplaatst door: mick de ruiter
Inderdaad. Netjes en duidelijk geschreven. Dit maakt een doorgaans vreselijk saai onderwerp interessant.

Ik lees dat gaandeweg de biedingen steeds meer partijen aansluiting bij elkaar vonden tot er nog slechts 2 over waren: De Apple groep en de Google/Intel groep. De vraag waarom deze partijen elkaar niet onderhands konden vinden dringt zich op. Speciaal wanneer ik zie dat een klant die door Intel heel belangrijk gevonden wordt zich in het andere kamp bevindt. Zijn de tegenstellingen te groot? Wilde één partij teveel? Of is er een regel die een veiling met slechts 1 bieder verbiedt?

Zoniet, dan denk ik dat Intel/Google zich beter bij de anderen had kunnen aansluiten omdat ze dan nog wat hadden gehad tegen relatief lage kosten. Die 4,5 miljard is natuurlijk absurd en had bij een meer eensgezind optreden heel wat lager kunnen uitvallen.
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 11:18    reactie #4
geplaatst door: karel apple
Volgens onbevestigde geruchten (en daarom heb ik daar ook niets over geschreven in het nieuwsbericht) is er (met name door Microsoft) geprobeerd om Intel in het 'Apple kamp' te krijgen.
Wat Google aan Intel geboden heeft waardoor het voor Intel interessant was om zich toch bij Google aan te sluiten, zullen we wellicht nooit te weten komen.

Dat Google zich onafhankelijk zou blijven opstellen was voor aanvang van de veiling al duidelijk. Meedoen met de anderen (die inmiddels patentkwesties tegen Google/Android hebben lopen of in voorbereiding hebben) leek voor niemand een serieuze optie.
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 12:18    reactie #5
geplaatst door: Ruud Ravenhorst
Ik denk dat er weinig juridische mogelijkheden zijn om dit consortium zijn aankoop afhandig te maken: het is een breed consortium, waardoor concurrentie gewaarborgd blijft. Verre van een monopolie dus, volgens mij. Maar we zullen zien wat de Google-juristen uit hun hoge hoeden halen!
Never gone back since I went to the Mac (which was in March 1984).
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 12:45    reactie #6
geplaatst door: Robert
De verbinding van Google/Intel was wat mij ook het meest verbaasde, ik ben benieuwd of we ooit precies zullen weten wat daar de motivatie achter was. Opvallend is verder dat Apple en Google het meeste geld in kas hebben van al deze partijen en dat Apple daar als winnaar uit te voorschijn is gekomen.

En verder denk ik dat Ruud gelijk heeft en dat Google niet heel veel poten heeft om op te staan. Zeker omdat er vooraf al gekeken is wie er mee mocht doen en dat alle partijen toestemming hebben gekregen.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 19:32    reactie #7
geplaatst door: Sypie
Dat Google deze biedingen heeft gedaan is best grappig. Dat mensen uit gaan zoeken wat die getallen dan zijn, dat baart mij ernstige zorgen...
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
3 juli 2011 - 20:49    reactie #8
geplaatst door: mick de ruiter
Waar ben je bang voor beste Sypie? Kent niet iedereen deze getallen tot in 15 decimalen? :smile:
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
4 juli 2011 - 00:28    reactie #9
geplaatst door: Robert
@ Sypie: Ik zou het juist zorgwekkend vinden als Google zulke bedragen zou bieden en niemand zich zou afvragen waarom er voor deze getallen is gekozen.

Verder vind ik het wel erg grappig dat Google op zo'n moment in ieder geval zijn naam nog eer aandoet...  ;)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
4 juli 2011 - 00:56    reactie #10
geplaatst door: Jules
Of je herkent die getallen meteen, of je ziet ze en beseft meteen dat het wel hele rare bedragen zijn om te bieden en gaat onderzoeken wat die getallen zijn (via de Google zoekfunctie uiteraard). Hoe dan ook, in beide gevallen heb je binnen een paar seconden je antwoord. Ik snap dus ook niet echt wat je bedoelt @Sypie
Zo ging het er aan toe bij de Nortel veiling
4 juli 2011 - 08:16    reactie #11
geplaatst door: karel apple
En ik vraag mij dan weer af of Eric Schmidt toch niet te vroeg is weggegaan bij Google.
Zouden Larry Page (en ook Sergey Brin) voldoende beseffen dat de rol van Google nu een significant andere is dan in de pionierstijd?