https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-icoon.jpg
‘Apple TV wordt verkocht voor kostprijs, HomePod niet eens’
John Gruber is schrijver, interface-designer, podcaster en de man achter Markdown, een relatief simpele programmeertaal. Maar hij is vooral bekend door zijn blog Daring Fireball, waar hij niet alleen laat zien dat hij veel inzicht heeft hoe Apple werkt, maar ook hoe goed hij vaak ingevoerd is.

Dat laatste speelde mee tijdens de meeste recente aflevering van zijn podcast The Talk Show. Daarin vertelt hij dat zijn bronnen binnen Apple (hij noemt hem zijn ‘birdies’) hem hebben verteld dat Apple helemaal geen winst maakt op de Apple TV 4K, die zou voor de kostprijs worden verkocht. Als je de Apple TV 4K vergelijkt met de concurrentie dan is dat eigenlijk niet zo vreemd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleTV-SiriRemote.png
‘Apple TV wordt verkocht voor kostprijs, HomePod niet eens’


Want de Apple TV 4K is de enige met een custom A10X Fusion chip, geavanceerde draadloze technologie, 32 GB of 64 GB snelle opslag en een Siri Remote met onder andere een touchpad en microfoons.

Als we het over die kosten hebben, voor de 32 GB uitvoering van de Apple TV 4K ben je in Nederland minstens 187 euro kwijt, voor de 64 GB uitvoering is dat 215 euro. Van de versie daarvoor, de Apple TV 4, is trouwens ook nog de 32 GB versie te koop, daarvan ligt de minimumprijs rond de 150 euro.

HomePod

Als je al moeite hebt om te geloven dat Apple de Apple TV voor de kostprijs verkoopt, dan is wat John Gruber van zijn bronnen binnen Apple hoorde nog veel opvallender. Want de HomePod zou niet voor de kostprijs verkocht worden, maar zelf eronder.

Citaat
Why is HomePod so much more expensive than these other speakers you can talk to? Well, HomePod, I actually have reason to believe, Apple actually sells it at a loss.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Apple-HomePod-Siri.jpg
‘Apple TV wordt verkocht voor kostprijs, HomePod niet eens’


De opsplitsing van de kosten van de onderdelen van de HomePod is nooit gemaakt, dat is min of meer onmogelijk omdat Apple daar veel custom onderdelen in gebruikt. En dan hebben we het nog niet over de technieken die speciaal voor de HomePod ontwikkeld werden, zoals bijvoorbeeld dynamic audio processing, beamforming en automatische calibratie van de bassen.

Als de informatie van John Gruber klopt dan zou de reden voor Apple om dit te doen wel eens kunnen zijn dat deze hardware past binnen de toekomst die hoort bij het steeds meer overgaan naar services, zoals Apple Music en de video-service die Apple waarschijnlijk binnen een paar maanden in de VS wil gaan aanbieden.
geplaatst door: Robert
antw: ‘Apple TV wordt verkocht voor kostprijs, HomePod niet eens’
reactie #1 geplaatst: 5 februari 2019 - 18:28
De rechtstreekse concurrent van de Apple TV 4K, de Nvidia Shield Anbdroid TV, is duurder. Dus het lijkt er inderdaad op dat Apple niet heel veel verdient met z'n Apple TV!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: ‘Apple TV wordt verkocht voor kostprijs, HomePod niet eens’
reactie #2 geplaatst: 6 februari 2019 - 11:45
Logisch als het business model van Apple verschuift naar services. Daar wil de consument voor betalen, getuigen Netflix. Vroeger 'kreeg' je bij je mobiele abonnement de telefoon erbij. Daar heeft de EU een stokje voor gestoken. Apple gaat nog niet zover, dat de producten gratis weggeeft. Maar verdienen doen ze er dus niet op.

HomePod moet het ook niet hebben van Siri vergeleken met zijn concurrenten. Dat wist Apple van te voren en dus zit achter de homepod een zelfde business model als bij de Apple TV.
geplaatst door: Jurriaan
5s iOS 12 | Air2 iPadOS | iMac ‘08