https://www.macfreak.nl/modules/news/images/KeyboardSpaceGreyCloseUp-icoon.jpg
iFixit haalt toetsenbord MacBook Pro 2018 uit elkaar
Toen ze bij iFixit eerder deze week de nieuwe MacBook Pro helemaal uit elkaar haalden beloofden ze het al, omdat het toetsenbord vernieuwd is en daar problemen mee waren gingen ze dat ook helemaal uit elkaar peuteren.

Terwijl dat inmiddels gebeurd is kwam er via de Franstalige site MacGeneration het nieuws naar buiten dat Apple naar buiten weliswaar alleen maar communiceert dat het nieuwe toetsenbord stiller is, maar intern wel duidelijk maakt dat het toegevoegde membraan wel degelijk bedoeld is om stof en vuil niet onder de toetsen te laten komen.

Citaat
Keyboard and Keycaps

The keyboard has a membrane under the keycaps to prevent debris from entering the butterfly mechanism. The procedure for the replacement has also changed from the previous model. Repair documentation and service videos will be available when keycaps parts begin shipping.

Dubbel interessant dus om te kijken wat de bevindingen zijn van iFixit, en vooral of dit membraan inderdaad helpt in dit soort gevallen. iFixit heeft twee verschillende dingen hierover gepubliceerd: een pagina met detailfoto's en commentaar daarbij en een tweede pagina met een artikel dat er dieper op ingaat en waar we kunnen zien hoe dit toetsenbord getest is.Op die tweede pagina zien we hoe het er uitziet als gekleurd stof over dit nieuwe toetsenbord wordt uitgestrooid: een groot gedeelte wordt tegengehouden door het membraan, maar niet alles. De toetsen bleven wel werken, maar met fijn stof zegt dat niet alles, want pas na verloop van tijd weet je of er dan problemen ontstaan.

Toen iFixit het met zand probeerde bleek ook dit toetsenbord met membraan daartegen niet bestand, toetsen gingen blokkeren. Het goede nieuws is dat de toetsen zelf op het nieuwe toetsenbord makkelijker los te maken zijn, inclusief de spatiebalk.Vooral dat laatste is goed nieuws, historisch is dit altijd één van de toetsen geweest die het lastigst te verwijderen is. Het lijkt er op dat dit een ander gedeelte is van de aanpak van Apple, want er zullen in augustus ook zogenaamde Keycap kits beschikbaar zijn, waardoor het makkelijker wordt om losse toetsen te vervangen, in plaats van de complete top case.

De kans lijkt niet groot dat Apple zulke setjes gaat verkopen, waarschijnlijk moet je daarvoor bij een servicepunt zijn. Het lijkt voor de hand dat we binnenkort vanuit China dat soort setjes wel op de markt zullen zien verschijnen, tenminste, als er genoeg vraag is.


met dank aan forumlid 'VwVanFan', die dit nieuws als eerste meldde


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: iFixit haalt toetsenbord MacBook Pro 2018 uit elkaar
reactie #1 geplaatst: 12 maart 2019 - 08:03
Op die tweede pagina zien we hoe het er uitziet als gekleurd stof over dit nieuwe toetsenbord wordt uitgestrooid: een groot gedeelte wordt tegengehouden door het membraan, maar niet alles. De toetsen bleven wel werken, maar met fijn stof zegt dat niet alles, want pas na verloop van tijd weet je of er dan problemen ontstaan.

4 maand geleden was de man van unbox Therapy enthousiast over de nieuwe Macbook Air 2018. Hij noemde hem de Macbook voor iedereen.
Zie...Intussen heeft hij echter een haperende toets en beschouwd het toetsenbord als flawed wat hem er (mee) toe brengt officieel te stoppen met Apple-laptops.
Zie...betreffende stukje uit transcript...

Citaat
06:20
for most of us these days what do you
06:22
really need here what are you paying for
06:25
durability form-factor you need
06:27
something that's light you need
06:28
something that has good battery life and
06:30
then after that it's a keyboard and a
06:33
display so ask yourself how good are
06:35
those components and I can pretty safely
06:37
say not just
06:39
based on my experience but also on the
06:41
reliability factor that these keyboards
06:43
on the MacBooks are flawed and that is a
06:45
major if not the most major component in
06:48
a laptop it's a reason to pick up a
06:50
laptop
antw: iFixit haalt toetsenbord MacBook Pro 2018 uit elkaar
reactie #2 geplaatst: 12 maart 2019 - 09:33
Die video van unbox therapy verwoordt zo goed wat ik al een kleine twee/drie jaar geleden ervoer ... "Switched for my daily driver and never looked back" ... Ik heb hier Lenovo's gekozen en die machines zijn precies wat ik (vroeger) bij Apple waardeerde: onverwoestbaar ... Pak een oudere unibody macbook en je weet wat ik bedoel ...

En inderdaad, ik heb in m'n "Lenny's" standaard LTE kaarten zitten en het werk gewoon goed. Waar je niet bent, nooit meer om WiFi vragen tenzij je echt in een buitengebied zit.

Batterijduur van 14 uur wordt makkelijk gehaald en 16 uur is haalbaar ... maar dan met maximale batterijbesparing aan.

Na ongekend veel cycli was de ingebouwde batterij op. Ik bel Lenovo, krijg een keuze: "wilt u een monteur of denkt u het zelf te kunnen?" Hoebedoelje zelf? Mag dat? Brengt dat de garantie niet in gevaar? "Nee hoor, u mag als gebruiker bepaalde componenten zelf vervangen, waaronder geheugen, schijf en bij sommige modellen de batterij". 2 dagen later: doosje in huis, met instructies en link naar een video online.

10 minuten later zat er een nieuwe batterij in ... Geheel onder garantie ...

Dat zijn de dingen die ik tegenwoordig mis bij Apple. Zie ook niet in wat er niet duurzaam(er) aan is of de door Apple zo vaak aangehaalde "stabiliteit" ... Toetsenbord kappot of wil je van een AZERTY toetsenbord af en wil je een QWERTY toetsenbord? Is gewoon te bestellen en met enkele schroefjes verholpen. 256GB SSD vindt je toch te krap? Hupsakee: 1 TB erin ... 8 GB RAM te weinig, voila: 16GB RAM erin ...

Maar goed, daar is al zo veel over gezegd. Toetsenborden van Apple waren echt goed, die van Lenovo (en voormalig IBM) hemels. Maar Apple "lost it" wat mij betreft. Heb met een 12" Macbook gewerkt, viel geen lang verhaal op te typen. De 13" Macbook model 2018: prachtige machine om te zien, maar valt niet goed op te typen ... En het touchpad (vind ik persoonlijk) voor motorisch minder bedeelden ... Veels te groot, maar goed. Sommigen kunnen daar geen genoeg van krijgen  :shutup:...

En de touchbar? Volslagen zinloos ... Er zijn echt betere

En Windows? Niet het knapste kind uit de klas, maar ik krijg wel het werk gedaan en volgens mij draait het uiteindelijk allemaal daarom ... Waar ik overigens steeds meer over te spreken ben is de integratie van Linux in Windows. Naast de ouderwetse "dos prompt", Microsoft's "Powershell" is het al geruime tijd mogelijk om een linux minisysteem te draaien op de windows kernel ... En eerlijk is eerlijk: dat is behoorlijk handig. Process automatisering (bijvoorbeeld 400'000 mediabestanden automatisch een naampje geven, voorzien van de JUISTE extensie en in mapjes stoppen op jaar, maand of artiest en album) is hiermee niet moeilijker dan onder Linux of macOS ...

Maar daarbovenop heb je wel diverse gemakken ... LTE/4G zonder je mobiele telefoon te moeten misbruiken vind ik eigenlijk standaard en bizar dat Apple dat (nog steeds) niet ondersteund.

Maar goed, stiekem blijf ik hopen op een inkeerjaar voor Apple.

We zullen zien.
geplaatst door: doctor_apple
antw: iFixit haalt toetsenbord MacBook Pro 2018 uit elkaar
reactie #3 geplaatst: 12 maart 2019 - 13:44
Smaken verschillen, en wat de één niks vindt, vindt de ander fantastisch. Zo vind ik de touch pads in MacBooks (Pro/Air) veruit de beste die er zijn, op een MacBook kan ik prima zonder muis, terwijl ik op geen enkele Windows laptop zonder muis zou kunnen.

Maar als er zoveel discussie is over zoveel aspecten van een product (toetsenbord, zowel kwaliteit als duurzaamheid, degelijkheid in z'n algemeen, vervangbaarheid onderdelen, ...), dan kun je je afvragen of het product wel goed is. Voor de prijs van een nieuwe MacBook Air verwacht ik een computer die het de komende 5 tot 10 jaar probleemloos doet. Aangezien Apple geen 5 jaar garantie geeft, wil je dat er zaken die niet het eeuwige leven hebben makkelijk vervangen kunnen worden.

Overigens neem ik al mijn kritiek over duurzaamheid terug als Apple standaard 8 jaar garantie gaat geven.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: iFixit haalt toetsenbord MacBook Pro 2018 uit elkaar
reactie #4 geplaatst: 13 maart 2019 - 20:28
Maar goed, stiekem blijf ik hopen op een inkeerjaar voor Apple.

Ik, en Dave Lee hopen alvast mee!
Zie zijn video gisteren gepost op YouTube...Overigens neem ik al mijn kritiek over duurzaamheid terug als Apple standaard 8 jaar garantie gaat geven.

 :biggrin:

Ja, dan neem ik mijn kritiek ook terug!