geplaatst door: boni
https://tweakers.net/reviews/6411/apple-macbook-pro-15-komma-4-inch-het-pro-achtervoegsel-waardig.html?nb=2018-08-08&u=2200

Weer een opinie meer:

Citaat
Conclusie:

Op het eerste gezicht heeft het 2018-model van de MacBook Pro alleen een specbump doorgemaakt: quadcore eruit en hexacore-processor erin. Er blijkt echter veel meer gebeurd te zijn. Het scherm ondersteunt nu True Tone, wat een natuurlijker beeld moet geven en wat op zich prima werkt, al is het de vraag of je het nodig hebt. Verder zorgt de T2-chip ervoor dat je Siri te allen tijde kunt aanroepen met je stem, waardoor je niet meer op de Siri-knop hoeft te drukken, en tot slot is het toetsenbord stiller geworden, maar vooral beter bestand tegen vuil. Hoewel er dus meer veranderd is dan de specificaties doen vermoeden, zijn die nieuwe specificaties toch het belangrijkste aan deze vernieuwde MacBook Pro.

Dat Pro-achtervoegsel werd bij de vorige generatie nog in twijfel getrokken, omdat de laptop niet met meer dan 16GB geheugen kon worden geleverd. Door de overstap op ddr4 heeft Apple dat rechtgezet en daarnaast zijn de snellere processors geen onbelangrijke verbetering. De i9-processor blijkt na een valse start snel te zijn voor een laptop met de omvang van de MacBook. Er zijn genoeg laptops waarin de i9 beter presteert, maar daarbij wordt de cpu langer en verder overgeklokt, wat alleen mogelijk is met meer koeling en een grotere behuizing.

Aan de buitenkant zie je niet of je met een 2018- of 2017-model te maken hebt en er is dan ook genoeg hetzelfde gebleven. Het scherm heeft een hoge helderheid en een hoog contrast, en is behoorlijk goed gekalibreerd. De accuduur is lang en de vingerafdrukscanner werkt praktisch om snel in te loggen of om acties te autoriseren. Het toetsenbord typt op ongewijzigde wijze en daar kunnen we niet echt blij van worden. De usb-c-poorten zijn een logische keuze voor een dergelijke dunne behuizing, maar wat ons betreft had er ook wel een kaartlezertje vanaf gemogen. De behuizing zelf is wel weer stevig en netjes afgewerkt.

De nieuwe hardware maakt de MacBook Pro weer echt een 'Pro'-machine en dat mag wat kosten. Het basismodel werd honderd euro duurder en de prijzen van de upgrades zijn ook niet mals. Van Apple-producten zijn we die prijzen ondertussen bijna gewend geraakt en als je macOS wilt gebruiken op een 15"-laptop, ontkom je niet aan de MacBook, die vanaf deze generatie met recht het Pro-achtervoegsel draagt.

Samengevat

Het 2018-model van de MacBook Pro heeft er twee cores bij gekregen, naast de optie voor 32GB geheugen, wat bij professionele gebruikers in de smaak zal vallen. Het scherm heeft een hoge helderheid en dito contrast. Het ondersteunt nu True Tone, net als bij de iPad Pro. De accuduur is lang, met elf uur tijdens browsen. De hardware is snel, gezien de geringe dikte van de laptop. Het toetsenbord moet beter bestand zijn tegen vuil, maar typt nog steeds slecht. Daarnaast is er geen kaartlezer aanwezig en de prijs is ten opzichte van het vorige model met honderd euro gestegen. De beschikbare upgrades kunnen de prijs nog eens doen verdrievoudigen.

Pluspunten
Uitstekend scherm
Snelle hardware
Lange accuduur
Stevige behuizing

Minpunten
Matig toetsenbord
Dure upgrades
Geen kaartlezer
Slecht geoptimaliseerd voor Windows

Eindoordeel: 7,5
geplaatst door: GeorgeM
@ boni: ga je nu voor iedere te bv iew een apart draadje opstarten? Dat is wat mij betreft nogal veel van 'het goede'.

Wat betreft deze revieuw van Tweakers: die is opvallend slecht uitgevoerd, ik ben van Tweakers beter gewend.

Twee voorbeelden: T2 alleen maar voor Hey Siri in de conclusies, dat die ook voor veel beter beveiligde data zorgt is kennelijk niet belangrijk voor deze reviewer.

En het toetsenbord wordt veel te makkelijk als slecht weggezet, dus een erg persoonlijke mening in een conclusie. Voor mij niets waard, want ik heb nog nooit sneller en accurater getypt dan op de nieuwe MBP toetsenborden.

geplaatst door: penseel
En nog meer narigheid hier wordt je niet vrolijk van, 
https://www.onemorething.nl/2018/08/macbook-pro-2018-krakend-geluid/
Het blijft een gedoe met die computers!
geplaatst door: boni
@ boni: ga je nu voor iedere te bv iew een apart draadje opstarten? Dat is wat mij betreft nogal veel van 'het goede'.
Mijn topics met reviews over de Macbook pro niet lezen dan. Niemand verplicht je. Er zijn genoeg ander topics.

En het toetsenbord wordt veel te makkelijk als slecht weggezet, dus een erg persoonlijke mening in een conclusie. Voor mij niets waard,...

Dat is jouw mening, evenveel of even weinig waar(d) als die van tweakers.
Zeker is dit een persoonlijke conclusie van tweekers, die ze delen met vele anderen en lijnrecht tegenover de jouwe staat en aansluit bij de mijne.

...ik heb nog nooit sneller en accurater getypt dan op de nieuwe MBP toetsenborden.

Goed voor jou dat dit jouw ervaring is, de doorsnee consument ervaart dit niet zo. Ik althans niet.
Ik heb maar één keer moeten wennen aan een overstap van toetsenbord, dat was van de 1 cm hoge toetsen op een klassiek typemachine naar de latere moderne toetsenborden. Ja, op de moderne kan ik wel sneller typen. Ik kan redelijk blind typen (ooit een jaartje les gevolgd). Met deze nieuwe uitvinding van Apple lukt dat niet meer.
De Tweakers review geeft aan waarom.

Citaat
Op het membraan na is er niets aan het toetsenbord aangepast en dat betekent dat het wat ons betreft nog steeds een slecht toetsenbord is. Smaken verschillen, maar de toetsjes hebben vrijwel geen travel, wat onprettig aanvoelt als je langere stukken tekst wilt tikken. En hoewel de toetsjes van een klein kuiltje zijn voorzien, raak je toch gauw de weg kwijt als je blind typt, omdat je vrijwel geen verschil voelt tussen een ingedrukte en een niet-ingedrukte toets.

Dus dit toetsenbord is voor de doorsnee consument (die wat blind kan typen) geen vooruitgang maar een achteruitgang!
En dan heb ik het nog niet over de vuil-gevoeligheid. Dat is nog enkele maanden afwachten tot er genoeg gekruimeld is geweest boven deze 3de generatie vlinder toetsenborden met onderliggend bescherming membraan.

Ik voorspel dat we 2 jaar verder terug een 'normaal' toetsenbord krijgen.
Bewerkt: 10 augustus 2018 - 11:27 door boni
geplaatst door: boiing
Boni, met alle respect, je begint steeds met de erkenning dat meningen persoonlijk zijn. Ook in een eerder draadje met mij. Prima! Maar uiteindelijk draait het er toch op uit dat jouw mening die van de doorsnee consument is, en de mening van mensen die het nieuwe keyboard fijn vinden niet. Ik begrijp heel goed dat je graag een ander toetsenbord had gezien maar als de 'doorsnee' cq meerderheid van de Macbook gebruikers dit echt zo'n drama vond gingen ze heus niet als warme broodjes over de toonbank.
geplaatst door: boni
...als de 'doorsnee' cq meerderheid van de Macbook gebruikers dit echt zo'n drama vond gingen ze heus niet als warme broodjes over de toonbank.
Louis Rossmann legt uit waarom mensen nog steeds Apple producten kopen in zijn "My problem with the cult of Apple" video...

geplaatst door: boiing
Juist :happy:.. Is dat je argument om mijn bewering tegen te spreken? De Apple community met de voormalige Sovjet Unie vergelijken?! Het punt dat hij maakt is '..it bothers me on a fundamental level..' dat als er kritiek is op Apple of een van z'n producten de 'community' vindt dat het aan die specifieke gebruiker ligt en niet aan Apple of het probleem van het product. Vrij vertaald. Dat heb je mij nooit horen zeggen Boni, keer op keer zeg ik dat ik me kan voorstellen dat jij je dood ergert aan het verschrikkelijke keyboard. Ik zeg niet dat dat jouw probleem is, voor jou is dat een 'probleem' met het toetsenbord, zo simpel is het. Wat ik alleen probeer te zeggen (elke keer) is dat een heleboel mensen dat niet zo ervaren. En hier scheiden onze wegen: jij denkt gezien deze video dat al deze mensen eigenlijk niet vinden wat ze zeggen en het niet toe durven te geven. Dit keyboard is echt objectief ruk, typt voor geen meter, en het slechtst wat Apple ooit geproduceerd heeft en wie dat niet vindt is beïnvloed door het 'Apple cult' virus.

Zullen we het gewoon even 2 jaar afwachten en kijken hoe het er dan voorstaat? Of de verkoop van de Macbook Pro's tegen die tijd tot het nulpunt is gedaald en ze weer met een (volgens jouw voorspelling) 'normaal' keyboard komen?
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

@boiing, wat is het alternatief wanneer je altijd al alleen Apple spullen gebruikt en je oude MacBook kapot gaat? Zijn er nieuwe MacBooks met een ander (oud) type toetsenbord te koop?
geplaatst door: boiing
Zijn er nieuwe MacBooks met een ander (oud) type toetsenbord te koop?

Retorische vraag lijkt me, die kun je zelf beantwoorden. Dat is het punt toch niet in deze discussie? Ik heb begrip voor het feit dat het voor Boni heel vervelend is dat de nieuwe MacBooks een keyboard hebben dat hij en anderen niet fijn vinden. Ik en anderen vinden het een heel fijn toetsenbord, zeker nu het ook nog meer 'dust-proof' is gemaakt.
geplaatst door: puk1980
Zijn er nieuwe MacBooks met een ander (oud) type toetsenbord te koop?

Ja die zijn nog te koop, alleen niet te lang meer wachten.

Verder eens met boiing dat dit niet het punt is in deze discussie.
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Mijn reactie heeft betrekking op dit:
als de 'doorsnee' cq meerderheid van de Macbook gebruikers dit echt zo'n drama vond gingen ze heus niet als warme broodjes over de toonbank.
wat ik dus geen steekhoudend argument vind omdat er geen alternatief is, op die ene (EOL) bij CoolBlue na dan.
geplaatst door: fred44nl
als de 'doorsnee' cq meerderheid van de Macbook gebruikers dit echt zo'n drama vond gingen ze heus niet als warme broodjes over de toonbank.

op het moment dat je in een winkel staat om een nieuwe Macbook te bekijken, kun je niet weten, dat ze heel gevoelig zijn voor stof en kruimeltjes.
later, binnen één jaar, blijken verschillende toetsen problemen te hebben.
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
geplaatst door: boiing
Ik vind het een steekhoudend argument om aan te tonen dat het voor de meeste potentiële kopers geen 'dealbreaker' is, dat keyboard. Voor Boni wel, en die koopt hem mede daarom dus niet zegt hij. En inderdaad, in dat geval is er helaas geen alternatief.

En Fred44nl, de discussie ging alleen over het 'tiep-gevoel'. Het kruimel-probleem is absoluut een misser van Apple alhoewel ik ook in dit geval betwijfel of het voor heel veel gebruikers een probleem is. Hopelijk is het in de 2018 versie geen issue meer. Anders laat ik het uiteraard meteen weten hier :wink:.
geplaatst door: boni
En Fred44nl, de discussie ging alleen over het 'tiep-gevoel'.

'tiep-gehoor' opmerking van Fred...

Het meest storende vind ik persoonlijk het geluid dat het toetsenbord maakt. Het lijkt vaak wel een laptopje van € 300,-- of zoiets.

@Boiing: Het is een controversieel toetsenbord, dat kan toch wel gezegd worden.
Velen storen zich aan het gevoel, (goedkope) geluid, kwetsbaarheid. Ok, bij een laptopje van 300 €, niet ok bij een laptop van 3000 euro!

Het kruimel-probleem is absoluut een misser van Apple alhoewel ik ook in dit geval betwijfel of het voor heel veel gebruikers een probleem is. Hopelijk is het in de 2018 versie geen issue meer. Anders laat ik het uiteraard meteen weten hier :wink:.

Wil jij ook is geen kruimel test doen zoals de schrijver(s) van dit one more thing artikel:cool:

Citaat
Zoals je misschien weet, zijn er een boel klachten over de toetsenborden van de MacBook Pro uit 2016 en 2017. Deze toetsenborden zijn behoorlijk gevoelig voor stof en vuil dat onder de toetsen komt. Apple heeft dit in de generatie van dit jaar aangepakt en een extra membraan onder het toetsenbord geplaatst. Dat moet stof en vuil tegenhouden. Over de effectiviteit durven we nog geen uitspraak te doen, maar het is wel een belangrijke verbetering. Voor wat het waard is: de afgelopen tijd zijn wij veelvuldig boven het toetsenbord van ons reviewexemplaar aan het eten. So far so good.
geplaatst door: boiing
Velen storen zich aan het gevoel, (goedkope) geluid, kwetsbaarheid.

Waarbij de laatste twee zaken op z'n minst verbeterd zijn in de 2018 versie, wellicht zelfs opgelost.

Wil jij ook is geen kruimel test doen .. ?

Nee dank je. Boven een laptop van €3000 eet ik niet.

@Boiing: Het is een controversieel toetsenbord, dat kan toch wel gezegd worden.

Laten we het daar dan over eens zijn :smile:!
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Ik vind het een steekhoudend argument om aan te tonen dat het voor de meeste potentiële kopers geen 'dealbreaker' is
Nogmaals: Wat is het alternatief? We praten niet over mensen die geen moeite hebben met Windows, maar over freaks als jij en ik die dat geen optie vinden. Je bent dan verplicht om dit toetsenbord maar te accepteren.
geplaatst door: boiing
En inderdaad, in dat geval is er helaas geen alternatief.
geplaatst door: MacFrankie
Even wachten en we weten wat de MacBook Air of z'n vervanger voor toetsenbord krijgt!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Ik verwacht daar geen totale ommezwaai. Apple is tegenwoordig niet meer zo rap in design- of technische aanpassingen.
geplaatst door: happee14
Wat een raar gedoe dit alles, iemand plaats een knip plak stuk van een van de grootste tech forums die Nederland heeft en het is allemaal onzin? Waarom dat agressieve toontje naar iemand? Het is een forum waar iedereen een mening mag hebben of is het macfreakforum een elite onder ons clubje die die enkel lyrische comments wil zien?
geplaatst door: anraadts
@ happee14: waarom zou er geen kritiek gegeven mogen worden op een review, en waarom zou het uitmaken waarvan die review afkomstig is?

Ik zie duidelijke argumenten voorbij komen waarom deze review van tweakers niet hun beste is (want nogal gekleurd), en daar ben ik het trouwens helemaal mee eens.

Niet dat er geen kritiek op Apple en/of de MacBook Pro mogelijk is, maar dan wel graag met een goede onderbouwing en liefst met zo min mogelijk mening.

Kijk maar eens bij Anandtech, die laten zien hoe je echt iets goed kan reviewen (en ook daar is wel degelijk kritiek te lezen, maar dan wel goed onderbouwd).
geplaatst door: happee14
Anraadt kritiek hoort er nu eenmaal bij zo ook op dit forum. Ik lees hier zelfs dat je wordt geadviseerd om niet meer te eten boven een 3000 euro Apple laptop?  Kunnen we nog realistisch blijven aub laptops zijn werkpaarden, punt. Louis Rossmanns' filmpje is niet fijn voor Apple followers maar hij heeft wel degelijk een punt. Sommige Apple adepten vergoelijken alles en dat maakt het allemaal niet beter voor de mensen die wel problemen hebben. Laten we er niet omheen draaien ik lees bij de mensen die kritiek uiten op de platter platst run, waarom en voor wie? Het gewicht wordt vele malen genoemd maar 1 kilo meer of minder who cares? Aansluitingen die zomaar verdwenen omdat het zogenaamd zo fijn is waardoor mensen bijv. een HyperDrive DUO Hub for USB-C MacBook Pro 13" and 15" kopen maar zich afvragen waarom moet ik dit erbij kopen? Waarom zit dat allemaal er niet standaard op als Apple zo geweldig is?
Ik vraag mij af waarom kopen mensen Apple? Voor het product of het besturingssysteem?
geplaatst door: HEXDIY
Als je dat van mij moet weten, happee14:

Ik koop/ repareer tweedehandse Apple produkten voor mezelf en vrienden:

- voor het besturingssysteem (mijn maag draait om van Windows, vind het een draak. En de vele Linuxen halen het drivergewijs ook niet voor wat ik met mijn AV interfaces wil doen).

- omdat ik me al sinds 1995 heb ingelezen in de werking van Macs. Die ervaring gooi je niet graag zomaar in de prullenmand.

- omdat ondanks de negatieve ontwikkelingen op dat vlak Mac OS(X) toch nog een behoorlijk hoge graad van "plug-n-play" heeft- hoewel je er nu meer en meer een connectiviteitsspecialist voor dient te wezen.
Geen nood, dat is mijn werk, evenals een hobby.

Aan de overkant ( Windows, Linux...) is het nog steeds erger gesteld.
Probeer maar eens een oude FireWire 400 audio interface via een oude LaCie externe HDD behuizing op FW800 door te lussen naar een Belkin Thunderbolt Express Dock over een Thunderbolt2 kabel naar een PC...

Welnu, naar mijn 2012 MacBook Air lukt dit uitstekend!

Nodeloos te zeggen dat ik niet zo ingenomen ben met het gebrek aan connectiviteit van de nieuwere Macs.
De massa verloopkabels en het extra dock heb ik op oudere Macs helemaal niet nodig.

Je dient natuurlijk mee te gaan met de tijd, als voorbeeld de overgang van 32 naar 64 bit applicaties.
Dat is een technologische evolutie waar ik niet zo mee zit.

Waar ik echter wél mee zit is het dichttimmeren en verkleuteren van MacOS.
Als Mojave binnenkort geen 3rd party kernel extensions meer toelaat, is dat voor mij- en met mij een heel stuk van de AV en prepress industrie- wellicht het einde van de lijn voor MacOS...

Erg sneu...

 
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: anraadts
@ happee14: als je vermndering van gewicht niet belangrijk vindt dan ben je volgens mij niet vaak onderweg met je laptop. Voor iedereen die dat wel is is iedere ons minder in je tas of rugzak erg welkom (bij mij dus ook).

Persé boven een laptop willen kunnen eten vind ik een vreemde eis, maar is kennelijk persoonlijk.

Dat het verlies van aansluitingen voor sommigen een beetje vervelend is kan ik me voorstellen, maar als je Apole door de jaren heen een beetje volgt een te verwachten keuze.

Heb zelf twee adapters naar USB-C bij me, gewicht en grootte zijn verwaarloosbaar. Daarbij een USB–C kaartlezer, waardoor ik alle soorten kaartjes lezen kan (had ik daarvoor ook al).

Mijn enige enigzins substantiële kritiek is het ontbreken van de MagSafe, maar dat heb ik opgelost door een magnetische kabel van een derde partij. Dit geeft trouwens ook een voordeel: ik kan mijn MBP nu aan beide kanten opladen, zodat de kabel nooit meer in de weg zit.
geplaatst door: MacFrankie
Mijn probleem met Apple tegenwoordig is dat de discussie van "echte vooruitgang" (weglaten floppy drive, optische drive, USB-A) verschuift naar beroerde kwaliteit.

Of de kwaliteit van het vlindertoetsenbord goed is of slecht kan ik niet zeggen. Ik heb er wel eens mee gespeeld in een winkel, het is geen liefde op het eerste gezicht, maar of het gaat wennen of dat dat ik het waardeloos vind, dat weet ik niet.

Een zeer snelle CPU in een ultrabook is een uitdaging. Er moet voldoende stroom kunnen worden geleverd, en er moet voldoende warmte kunnen worden afgevoerd. Een Intel Core i9 in een dunne laptop is misschien niet de beste ontwerpkeuze.

Een MacBook Pro moet de tool zijn voor de pro die onderweg is. Bijvoorbeeld een fotograaf, die is altijd onderweg tenzij hij (m/v) in een studio zit. Even het SD kaartje in je MacBook Pro stoppen is niet meer mogelijk.

Wij hebben hier thuis 2 maal een MacBook Air. Ze doen het beide nog zeer goed, en dat is te danken aan de MagSafe adapters. Hoe minder aansluitingen en interfaces een MacBook heeft, hoe meer verloopjes en docks en hubs je moet aansluiten. En hoe meer draadje er aan een MacBook Zitten, hoe eerder je 'm per ongeluk op de grond laat vallen door per ongeluk achter een snoertje te blijven hangen. Tot het moment dat echt alles draadloos is, is het toch wel erg handig als er iets meer dan alleen USB-C op een MacBook Pro zit.

Het zou mooi zijn als Apple weer eens een MacBook Pro uitbrengt waar de kwaliteit niet ter discussie staat.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!