geplaatst door: ebloem
Ik overwoog voor het beheer van fonts Suitcase of FontReserve aan te schaffen maar merk bij het gebruik van Lettertypencatalogus zoals het in Panther zit dat het ook eigenlijk heel prettig en goed werkt. Wat zijn jullie ervaringen?
ebloem
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 12:58    reactie #1
geplaatst door: Nelis00

Mijn ervaring is dat 10.3 en fonts gewoon nog een bende is.

Lettertypenatalogus, Suitcase X1 of Fontagent 3.0 maakt hier niets uit, heel mijn systeem is fucked up als ik Helvetica GreekP upright en de GillSans CE aanzet.

Uitzetten heeft geen zin omdat ik deze meerdere keren per dag nodig heb.

Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 13:13    reactie #2
geplaatst door: macskate
@ebloem

Lettertypecatalogus bevat geen autoactivatie van lettertypes,
zoals bijv. Extensis Suitcase WEL het geval is.
Het gaat hier vooral om programma's zoals o.a. Adobe InDesign, Illustrator e.d.
Heb je dit niet nodig dan en geen behoefte aan gedegen beheer,
onderhoud, controle van je fonts en dergelijke,
dan zal Lettertypecatalogus wel voldoen voor je denk ik.

Groet

G5 Dual 2 GHz | 4,5 GB Ram | 20" Alu Cinema Display | 10.5.6 | iPod touch 2G
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 13:47    reactie #3
geplaatst door: Balder
Zoals Nelis00 zegt: fonts onder X is nog altijd een boeltje, zeker als je veel fonts gebruikt.
Ik gebruik Suitcase X1, wat zeker niet het beste pakket is (zekere niet met die $*%§!  11.0.4 update) maar dat is zowat het beste van het slechtste. Irritant aan lettertypecatalogus dat er niet overal auto-activatie is en dat de fonts altijd verplaatst worden naar een andere plaats, vind ik heel ergerlijk. Had veel verwacht van Font Agent Pro 3 maar dat heeft mijn systeem al grondig om zeep gekregen. Opgelet dus!  :wacko:
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 14:49    reactie #4
geplaatst door: mcmurk
Toen OSX 10.3 net uit was (waarin dit pakketje voor het eerst werd ingebruikt) crashtte 'Lettertypencatalogus' om de haverklap, was het ongelooflijk traag, startte het traag op enz. kortom een ergerlijk ding. Nu onlangs dacht ik ik ga het nog een keertje openen en wat bleek: crashes zijn verdwenen het is supersnel en ik gebruik het nu terug sinds een paar weken dagelijks. Blijkbaar heeft Apple ergens in een update serieuze verbeteringen en aanpassingen gedaan aan 'Lettertypencatalogus'. Wel geen automatische lettertypeactivering maar toch zeer handig.

Van mij krijgt het een dikke '+'

Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 14:59    reactie #5
geplaatst door: KarelWillem
Ik werk nog met SuitCase 11.0.2 (hoger durf ik al helemaal niet), maar dat is ook een zootje van de eerste orde.
Zet eens een tentje op.
---
iMac G5 1.8 20" - Powerbook G3/400 - Color Classic - Classic - iPod Photo 30Gb - http://www.etak.tk
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 16:03    reactie #6
geplaatst door: iMartijn
Citaat

Lettertypecatalogus bevat geen autoactivatie van lettertypes,
zoals bijv. Extensis Suitcase WEL het geval is.
Het gaat hier vooral om programma's zoals o.a. Adobe InDesign, Illustrator e.d.

Suitcase heeft bij mij – en trouwens ook bij mijn collega – de irritante eigenschap om fonts ook af en toe te auto-DE-activeren  :confused:
Moet je eerst weer InDesign opnieuw opstarten... heel vervelend!!  :thumbs-down:
Is je computer driemaal zo snel, werk dan driemaal zo langzaam.
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 17:46    reactie #7
geplaatst door: MacFanGuy
Lettertypes in OS X LIJKT een zooitje, maar is het absoluut niet... Alhoewel ik dat met die GillSans en Helvetica Greek niet kan be-amen omdat ik geen ervaring mee heb. Ik ben erg benieuwd of ik daar op mijn, sinds vorige week ontdaan van allerhande dubbele of driedubbele fonts, Powerbook ook last van heb... Nelis, stuur hem naar me op als je wilt, dan kijk ik daar is naar...

Anyway, een aantal tips.

1) Over locaties

Het is allemaal wat, maar er zijn dus uiteindelijk 6 locaties waar OS X op zoek gaat naar Fonts om te activeren. Fonts op deze locaties zijn dus altijd actief en beschikbaar. In volgorde zijn dat.

a) Fonts door apllicatie zelf geïnstalleerd. Denk hierbij aan fonts die Adobe in HD/Bibliotheek/Application Support/Adobe/Fonts zet.

b) Fonts die geplaatst zijn in ~/Bibliotheek/Fonts. Deze fonts zijn alleen beschikbaar voor jou als gebruiker, en alle programma's onder OS X. (Dus NIET onder Classic)

c) Fonts die geplaatst zijn in HD/Bibliotheek/Fonts en dus beschikbaar zijn voor ALLE gebruikers in OS X.

d) Netwerklocatie. Dit is eigenlijk alleen van toepassing als je gebruik maakt van OS X server en daarop een speciale share aanmaakt. Daarmee zorg je er wel voor dat ALLE gebruikers binnen je lokale netwerk dezelfde fonts gebruiken! Kan interessant zijn maar is 9 van de 10 keer niet van toepassiing.

e) Fonts geïnstalleerd onder HD/Systeem/Library/Fonts. Dit spreekt bijna voor zich. Hierin staan fonts die noodzakelijk zijn op systeem-niveau. Je kan hier alleen dingen uit verwijderen na het invullen van je admin-wachtwoord. Toch kan het interessant zijn om deze op te schonen. Vervang in ieder geval de volgende fonts op deze locatie door je normale true-type of Postscript variant! Courier.dfont, Helvetica.dfont, Times.dfont, Symbol.dfont en Zapf Dingbats.dfont. BLIJF AF van Monaco.dfont, LastResort.dfont, Keyboard.dfont en LucidaGrande.dfont.

f) Fonts die zijn geïnstalleerd onder HD/Systeemmap/Fonts (Classic dus). Mocht je veel met Classic-programma's doen dan is het raadzaam om al je fonts in deze map te stoppen. Fonts in deze map zijn beschikbaar voor ALLE programma's, zowel in Classic als in OS X. Maar er ontstaan ook conflicten met bijv. Arial, Geneva, Helvetica en noem er zo nog maar een paar. Welke van de twee versies je dus gebruikt is STERK afhankelijk van de noodzaak om bestanden in Classic te openen/bewerken. Gebruik je Classic niet voor je ontwerpwerk, kies dan voor de versie die onder één van de eerder genoemde locaties staat.

2) Over het opruimen

Het is raadzaam om fonts te verplaatsen en niet linea-recta te verwijderen. Daarmee heb je in ieder geval nog de originelen mocht de poep ooit tegen de ventilator kletteren.

3) Over Arabisch en Chinees

irriteer je je ook aan al dat chinees en arabisch in je toch al overvolle tekstpalet, en denk je nooit in iets anders te schrijven dan in je moerstaal? Verwijder dan de volgende fonts uit HD/System/Library/Fonts.

    Apple LiGothic Medium.dfont
    AppleGothic.dfont
    AquaKanaBold.otf
    AquaKanaRegular.otf
    Geeza Pro Bold.ttf
    Geeza Pro.ttf
    Hei.dfont
    Osaka.dfont
    OsakaMono.dfont
    Alle fonts die oosterse tekens als naam hebben
    Mochten de volgende fonts er ook in staan, dan mogen deze eveneens weg.
    LiHei Pro
    STXiHei
    STHeiti

Let op! Tip 2 is hier zeer zeker aan te raden!

4) Over Lettertypecatalogus

Als je de eerste 3 stappen hebt doorlopen C.Q. begrepen, gebruik dan Lettertypencatalogus om verdere fontconflicten op te sporen. Een zwart bolletje achter een naam betekent dat hier meerdere versies van zijn. Klik op de driehoek en blijf even met je muis over een van de namen hangen. Je krijgt dan informatie over de locatie en de versie van het font. Het is raadzaam om 1 font te kiezen, en het andere te verplaatsen/verwijderen van de aangegeven locatie. Dit ten opzichte van het simpelweg uitschakelen wat er gebeurd als je in Lettertypecatalogus "Los Fontconflict op" kiest. Let ook hier weer op stap 2.

Zet in de voorkeuren van Lettertypencatalogus in ieder geval het vinkje aan bij "Kopiëer altijd lettertypes bij installatie"! Ik vind het echt een aanfluiting dat dit standaard uit staat...

Beschikbaarheid van Lettertypes in de voorkeuren van Lettertypencatalogus regelt waar de fonts vervolgens naartoe gekopieerd worden. Alleen voor mij betekent dan in je thuismap, Voor alle gebruikers betekent dus naar HD/Biblioheek/fonts, en voor Classic Mac OS betekent dus naar HD/Systeemmap/Lettertypes.

ZO, dat was een heel verhaal. Misschien dat ik er nog op terugkom, maar voorlopig is dit meer dan voldoende om inzicht te krijgen in de werking van fonts onder OS X.

In conclusie: tenzij je echt auto-activatie nodig hebt, zie ik het nut van Suitcase of één van de andere programma's niet. En zelfs al gebruik je ze wel, dan zijn punten 1, 2, en 3 wat mij betreft nog steeds van belang, of je nou Suitcase, Font Agent of Lettertypencatalogus gebruikt.

En als je zo'n stuk schijft, dan snap ik niet waarom het nog steeds Lettertypencatalogus heet...

Succes allemaal!  :woot:

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 18:44    reactie #8
geplaatst door: Peter Villevoye
Wat een geweldig to-the-point verhaal, Guy !
Ik heb gelijk al die afhaal-Chinezen gedumpt.
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 18:49    reactie #9
geplaatst door: Balder
@  MacFanGuy
Thanx, dit is geweldige info  :thumbs-up:  :thumbs-up:
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 19:05    reactie #10
geplaatst door: Nelis00

Kijk! Meer van die toelichtingen! Ben nu nog thuis, ga zometeen naar de zaak en ik zal ze naar je toe mailen ter inspectie...
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 21:29    reactie #11
geplaatst door: ebloem
dank voor al jullie (en zoveel) reacties en informatie! Vooral MacFanGuy en McMurk. Het bevestigt mijn gevoel dat Lettertypencatalogus heel goed voldoet. Ik denk dat ik er wat over zal schrijven (in Prepress Magazine).
Evert Bloemsma
ebloem
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
31 januari 2005 - 22:24    reactie #12
geplaatst door: boni
@MacFanGuy, ook bedankt voor je duiding is het bos van lettertypen en progs voor beheer daarvan.
heb je uitleg gecopiet en past in mijn macfreak forum thema's. :smile:
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
1 februari 2005 - 09:25    reactie #13
geplaatst door: GONE EVIL
Nou, ik ben die collega van iMartijn en ik houd mijn hart vast aangezien ik nu van plan ben mijn suitcase te updaten..namelijk versie: 11.0.4.0233  :shocked:

Wish me luck...

I Am the Walrus!
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
1 februari 2005 - 10:37    reactie #14
geplaatst door: Pako
Aangezien Lettertypencatalogus nog steeds geen auto-activatie heeft vind ik het geen optie.
Als je werkt met tientallen, zo niet honderden fonts is auto-activation onontbeerlijk.
Als ik kijk hoe vaak ik per dag documenten van verschillende klanten met verschillende font-sets open kan daar echt niet zonder.

Volgens mij is het niet zozeer het punt dat OSX moeilijk omgaat met fonts maar meer het punt dat fonts een 'stukje software' zijn die over het algemeen al jaren meegaan en her en der wat corrupte eigenschappen hebben en rommelen aan OS-X of het programma waar je ze mee managed.

Ik werk al jaren met Suitcase nadat ATM niet meer onder OS-X werd gecontinueerd, werkt op zich prima, zij het dat het inderdaad wel eens quirky wordt, mt name met 'corrupte - obscure' fontjes.
Het wordt wel de hoogste tijd voor een merge van Fontreserve en Suitcase die stabiel en snel draait vind ik!

De optie in Suitcase om je fonts wysiwg te bekijken -en beoordelen- per sets en in verschillende lijsten vind ik erg handig!

Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
1 februari 2005 - 10:42    reactie #15
geplaatst door: Balder

Citaat
GONE EVIL om 9:25, 1-02-2005
Nou, ik ben die collega van iMartijn en ik houd mijn hart vast aangezien ik nu van plan ben mijn suitcase te updaten..namelijk versie: 11.0.4.0233  :shocked:

Word of advice: doe het niet!  :dontgetit:
Na die update heb ik de vreemdste problemen gekregen en moet ik om de 2 dagen de fontcaches legen want Photoshop (!) wil niet meer opstarten. Versie 11.0.2 is veruit het beste wat je kan draaien.

Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
1 februari 2005 - 14:19    reactie #16
geplaatst door: GONE EVIL
Helaas... te laat, ik heb het nu al geïnstalleerd...
Op dit moment heb ik er nog geen last van... ik vind het alleen vreemd dat "we" in 1969 mensen naar de maan konden sturen, en vandaag de dag kunnen "we" nog steeds geen goede fontsprogramma's maken.  :dozingoff:
Word er af en toe een beetje moedeloos van.
I Am the Walrus!
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
1 februari 2005 - 22:56    reactie #17
geplaatst door: bertvanderveen
Je kunt het vergelijken met een moderne auto die je op loodhoudende benzine van anno 1960 wilt laten rijden - dat wil dus niet.
Punt is dat er nog heel veel krakkemige (Postscript)fonts circuleren. En die veroorzaken dus problemen onder OS X. Vaak omdat ze oneigenlijke PostScript-instructies bevatten of verkeerd geencodeerd zijn (wie heeft er nog pre-NFNT-fonts op zijn computer? niet allemaal gelijk!).
OpenType is de toekomst. Die moet je dus gebruiken als het kan!
Het zal er wel aan liggen dat er in het verleden teveel "geruild" is en niemand geld overheeft voor goede fonts.

En wat betreft die fontbeheerders: ik heb redelijk goede ervaringen met FontAgentPro. Niet supersnel, maar betrouwbaar. Itt Suitcase - wat een bagger maken die boys van Extensis...

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 14)
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
1 februari 2005 - 23:28    reactie #18
geplaatst door: Nelis00

STEL:

Een font met de exacte naam 'Helvetica GreekP Upright' dringt zich door heel mijn systeem op dwz Safari Mail enz. Mijn vermoeden is dat het onder OS X niet goed functioneerd. Het is via via bij ons binnen gekomen en zijn het gewoon gaan gebruiken. Nu staat dat font inmiddels in ik schat zo'n 20% van al onze documenten. Kan ik dan zonder al teveel moeite bijv. Linotype Gold 1.7 kopen waar de 'Helvetica Greek Upright' opstaat en dit font hernoemen naar 'Helvetica GreekP Upright'? Of moetik voor alle documenten handmatig dat font gaan vervangen? Want dan heb ik weinig zin om zo'n smak geld op tafel te gooien.

Ik zie meteen een mooi niet topic...

'Welke fontcollectie moet ik kopen?'

Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
3 februari 2005 - 14:02    reactie #19
geplaatst door: MacFanGuy
Hoi Nelis

1) Bovenstaande scenario gaat bijna 100% zeker niet werken, ik zou er mijn hand in ieder geval niet voor in het vuur durven steken.

2) Het is inderdaad zo dat de helvetica zoals jij mij gestuurd hebt, conflicten geeft met de standaard Helvetica. Overigens gebeurt dit NIET als je hem in de fontmap van Classic zet.

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
3 februari 2005 - 14:16    reactie #20
geplaatst door: bertvanderveen
De plek waar een font staat is van invloed op de volgorde van laden.

Maar er is nog een override factor: een gelijknamig font met MEER tekens heeft altijd voorrang op eentje met minder. Dat is ook de reden dat Apple's dfonts )en met name Helvetica) problemen opleveren. Hun Helvetica heeft dezelfde naam als het PS-font, maar bevat meer tekens (om ook andere talen te ondersteunen).
Oplossing: In Systeem Bibliotheek Lettertypen (Fonts) de dfont vervangen door een goed PS-exemplaar (recent dus, en dan printer én screenfonts!).

(Als Apple nou gewoon hun Helvetica een andere naam of toevoegsel had gegeven...)

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 14)
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
3 februari 2005 - 14:59    reactie #21
geplaatst door: MacFanGuy
Hoi Bert,

Wat jij zegt klinkt aannemelijk, en dat van die meerdere tekens wist ik niet, alhoewel het wel logisch is eigenlijk.

Maar het legt niet alles uit. Ik heb de fonts van Nelis opgestuurd gekregen, en ik heb daar mee getest. Ik heb niet alleen de Helvetica, maar ook wat andere fonts in /Systeem/Library/Fonts vervangen door een verse PS-versie, uiteraard zowel LWFN als FFIL.

De Helvetica Greek waar nelis het over heeft staat in /Library/Fonts, alwaar hij gedonder geeft (Grieks in de adressen van Mail enzovoorts). Zodra je hem verplaatst naar bijvoorbeeld /Systeemmap/Fonts of ~/Library/fonts heb je geen probleem meer.

Nelis, dat is ook meteen de tip voor jou!

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
3 februari 2005 - 15:43    reactie #22
geplaatst door: Balder
@ MacFanGuy

Ik heb na het lezen van je post even de tijd geneomen om m'n fonts op te schonen en mijn G5 is echt merkbaar sneller nu!  :thumbs-up: Vooral Office 2004 had een zooi lettertypes neergezet die de boel vertraagden. Nu dus niet meer! Bedankt voor de verhelderende post.  :worship:

Suitcase en FontReserve versus Lettertypencatalogus
16 februari 2005 - 21:45    reactie #24
geplaatst door: TLM
Tja fonts, 'k heb er de laatste twee weken zwaar mee te maken gehad :biggrin:

In mijn situatie was het zo dat het moest ingepast worden in een automatische workflow. Eerst worden de lettertypes automatisch op een lokaal volume gekopieerd en geaktiveerd voor een bepaald Quark of InDesign document. Daarna wordt het document geopend om er een bewerking op te doen zoals o.a. herlinken. Ten slotte worden de lettertypes terug gedeaktiveerd en verwijderd van het lokaal volume.

Nu zowel Suitcase als FontReserve zijn in deze optiek niet echt aanraders. Zeker FR is onzettend onstabiel en slaagt er na enige tijd in om Quark te crashen. Voordeel van FontReserve is dan wel dat het een stuk beter is om fonts te laden en aktiveren in vergelijking met Suitcase ... en ook dat het een stuk gemakkelijker te scripten is AppleScript.
Het crashen van Quark heeft ook te maken dat het in bepaalde gevallen een crime is om het onder controle te houden met AppleScript, InDesign is daar stukken beter in.

Maar net vandaag ontdekte deze jongen (allée samen met een collega hier :wink: ) dat Suitcase/FontReserve helemaal niet nodig zijn om automagisch lettertypes te aktiveren.

Als je de instructies volgt zoals aangegeven in het PDF zoals michelvdb ze hier heeft geplaatst heb je een lege folder onder ~/Library/Fonts
Nu als je een Quark document aanmaakt heb je dus alleen de beschikking over de vaste lettertypes die nog op het systeem geinstalleerd zijn zoals Lucida Grande, Geneva enzovoort.
Maar als je bijvoorbeeld een CD hebt met daarop een font, laten we hier Frutiger als voorbeeld nemen, die niet op het systeem aanwezig is en je kopieert die naar de ~/Library/Fonts folder en switcht dan naar Quark ... dan is het lettertype Frutiger daar meteen beschikbaar. Als dat géén auto aktivatie is.

Nu 'k moet wel nog eens uitttesten hoe het zit met InDesign. Maar 'k denk dat voor onze situatie met plezier Suitcase/FontReserve een trap onder hun ... hummm uhhh ... engine gaan verkopen en het op deze manier zullen oplossen. Eventueel met behulp van de fonttools van Apple


TLM